lutego 01, 2019 0

Przepisy kulinarne - Roślinna premiera - Zielone curry na mleku kokosowym z grillowanym kurczakiem i warzywami



Składniki :

- 1 pojedyncza pierś z kurczaka 
- przyprawy : papryka słodka, papryka wędzona, czosnek, cukier trzcinowy, sól, pieprz kolorowy

- ryż basmati 

- 1 łyżeczka oleju kokosowego 
- 1 ząbek czosnku 
- 1 łyżeczka zielonej pasty curry 
- ok. 250 ml. mleka kokosowego ADEZ
- warzywa : papryka czerwona i żółta, seler naciowy, różyczki brokuła

Przygotowanie:

1. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.
2. Pierś z kurczaka kroimy w wąskie paski i marynujemy w przyprawach ( możemy zostawić kurczaka w marynacie nawet na całą noc )
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju kokosowego i podsmażamy na nim drobno pokrojony ząbek czosnku wraz z łyżeczką zielonej pasty curry. 
4. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe, a następnie wrzucamy pokrojone w grubą kostkę warzywa i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min. 
5. Na drugiej patelni smażymy kurczaka bez dodatku tłuszczu, po 3-5 minut z każdej strony. 
7. i... podajemy :)

Smacznego  <3





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz