grudnia 18, 2018 0

Przepisy kulinarne - Chrupiący schab z warzywami w słodko-kwaśnej glazurze


Składniki:

- schab wieprzowy - ok. 200 gr. - 260 kcal
- przyprawy: sól, pieprz, imbir, kurkuma, paprryczka chilli
- 1 łyżka mąki ryżowej - ok. 15 g. - 50 kcal
- 1 jajko- ok. 50 g - 70 kcal
- szklanka płatków kukurydzianych - ok. 30 g. - 115 kcal
- łyżka oleju kokosowego - ok. 25 g. - 225 kcal

 4 porcje schabu = 720 kcal 
1 sztuka = 180 kcal
2 sztuki = 360 kcal 

- 1/2 papryki czerwonej / zielonej i żółtej - ok. 220 g. - 70 kcal
- 100 g. groszku cukrowego - ok. 40 kcal
- pół niedużej cebuli- ok. 100 g. - 30 kcal
- 1 ząbek czosnku - 10 kcal
- pół papryczki chilli - 5 kcal
- 1 łyżka sosu sojowego - 3 kcal
- 1 łyżka miodu - 80 kcal
- 1 łyżka soku z cytryny - 2 kcal

porcja glazurowanych warzyw = 240 kcal

ilość osób : 2-4 osoby
czas przygotowania : 30 min. 
kaloryczność : 240 kcal/os - przy podziale na 4 os. ( po 1 porcji schabu )
480 kcal/ os przzy podziale na 2 os. ( po 2 porcje schabu )

Sposób przygotowania:

1. Schab kroimy na małe kotleciki, lekko rozbijamy i doprawiamy.
2. Kotleciki posypujemy mąką, a następnie panierujemy w jajku i zmielonych w blenderze płatkach kukurydzianych.
3. Groszek cukrowy oczyszczamy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 3 min.
4. Kroimy cebulę i paprykę w cienkie paski. 
5. Czosnek i papryczkę chilli ugniatamy w moździerzu, a następnie dodajemy sos sojowy, miód i sok z cytryny.
6. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i smażymy na niej kotleciki , po 5 min. z każdej strony.  
7. Warzywa polewamy marynatą i glazurujemy na patelni ok. 5 min. , odparowując powstały sos.
8. i... podajemy 😄

Smacznego 💜




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz