listopada 28, 2018 0

Przepisy kulinarne- Schab w ostrym karmelu + sos czosnkowy ze szczypiorkiem + rozmarynowe ziemniaki

przepisy kulinarne blog schab w ostrym karmelu

Dziś przygotowałam dla Was przepis na danie, które zachwyci Waszych gości nie tylko smakiem, ale również nietypową prezentacją  😍

Lubicie takie połączenia?

Koniecznie dajcie znać w komentarzach 💛

A więc zaczynamy:

Składniki:

Mięso:

- ok. 200 g. środkowej części schabu
- masło - ok. 50 g. + 1 łyżka oleju
- cukier - 2 łyżki
- łyżeczka suszonego chilli
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, słodka papryka

Przygotowanie:

1. Ze środkowej części schabu wycinamy równe prostokąty ok. 10 x 3 cm. ( pozostałą część schabu możemy wykorzystać do sałatki, gulaszu lub np. przygotować w sosie słodko-kwaśnym) i doprawiamy przyprawami wedle uznania.

2. Na patelni z grubym dnem, lub w małym rondelku rozgrzewamy masło wraz z 1 łyżką oleju         
(zwiększamy w ten sposób temperaturę palenia się masła)

3.  Dodajemy cukier i chilli i na bardzo małym ogniu roztapiamy mieszankę tworząc karmel.

4. Po ok. 3 minutach możemy dodać mięso. Smażymy je na małym ogniu ok. 3 min. z każdej strony, polewając powstałą glazurą karmelową. 

5. i... gotowe 😏

Uwielbiam takie słodko- ostre połączenia,  Mam nadzieję, że Wam ten pomysł również przypadnie do gustu i 💘 . A przepis na dodatki znajdziecie poniżej. Możecie wykorzystać te, które zaproponowałam lub wymienić je na inne ( np. zamiast sosu czosnkowego użyć orzechowego na mleku kokosowym , a ziemniaki zamienić na ryż) 

Sos czosnkowy ze szczypiorkiem:

- jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- szczypiorek
- sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Siekamy drobno 2 ząbki czosnku z dodatkiem soli.

2. Posiekany czosnek blendujemy z dodatkiem jogurtu naturalnego , pokrojonego szczypiorku, soli i pieprzu. 


przepisy kulinarne blog schab w ostrym karmelu


Marchewka z groszkiem glazurowana miodem:

- mrożona marchewka z groszkiem - ok. 100-150 g.
- masło - 1 łyżeczka
- miód - 1 łyżka

1. Marchewkę z groszkiem gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie ok. 3-5 minut.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i dodajemy ugotowane warzywa. 
3. Dodajemy miód i chwilę odparowujemy powstały sos ( ok. 2 min)

Ziemniaki z rozmarynem:

- ziemniaki - ok. 150- 200 g.
- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
- olej do smażenia

1. Ziemniaki pokrojone na połówki gotujemy w osolonej wodzie ( ok. 5-8 min. w zależności od wielkości) 
2. Na patelni mocno rozgrzewamy niewielką ilość oleju ( 2-3 łyżki )
3. Ziemniaki kroimy na pół-plasterki i mocno doprawiamy rozmarynem, solą i pieprzem.
4. Smażymy je na dużym ogniu , z każdej strony ok. 2 min. 


przepisy kulinarne blog schab w ostrym karmelu