października 04, 2018 0

Przepisy kulinarne - Zupa krem z kukurydzy

zupa-krem-z-kukurydzy-przepis-blog-kulinarny


Czy da się zrobić pyszną, pożywną i efektownie wyglądającą zupę w 15 minut?
Taką , którą można przygotować i dzieciom i gościom?

Tym przepisem spróbuję Was przekonać, że się da, 
a gotowanie może i powinno być przyjemne :)


Składniki ( porcja dla 3-4 osób) 
Czas przygotowania: 15 min.
Cena: 6 zł ( 1,5 zł/os)
Kaloryczność : 245 kcal/os. 


- 1 puszka kukurydzy - 340 g./285 g. kukurydzy netto - cena 1,99 zł - 228 kcal
- 100 ml śmietanki 30% lub mleka kokosowego - cena 1,5 zł - 292 kcal
- 2 szalotki lub 1 cebula - cena 0,5 zł - 40 kcal
- łyżka masła - 25 g. - cena 0,7zł - 180 kcal
- ząbek czosnku - cena 0,3 zł - 5 kcal 
- przyprawy : sól, pieprz, kurkuma, curry, papryka słodka wędzona (opcjonalnie chilli)
- szczypiorek - cena 0,5 zł - 5 kcal
- 4 łyżki prażonych pestek słonecznika -  40 g - 0,5 zł - 230 kcal 
- 100 ml.  wody lub bulionu

Przygotowanie :

1. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy masło i krótko podsmażany na nim czosnek.
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę szalotkę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę i przyprawiamy (2 łyżki kurkumy i po pół łyżeczki pozostałych przypraw )
3. Zalewamy wodą i gotujemy razem ok. 3 min.
4. W tym czasie na drugiej suchej patelni prażymy posolone pestki słonecznika i kroimy szczypiorek - ilość weług upodobań :)
5. Do gotującego się wywaru dodajemy śmietnkę lub mleko kokosowe i na dużym ogniu odparowujemy ok. 2 min.
6. Zupę blendujemy , próbujemy i ponownie doprawiamy, a następnie gotujem chwilę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
7. i.... podajemy  :)

Zupę nalewamy do głębokiego talerza, na wierzchu posypujemy prażonymi pestkami słonecznika i szczypiorkiem, całość uzupełniając szczyptą słodkiej ( lub ostrej ) papryki .

Smacznego :)

zupa-krem-z-kukurydzy-przepis-blog-kulinarny