września 29, 2018 0

Przepisy kulinarne -Udo z kaczki w stylu confit z pieczonymi ziemniakami, gotowanym zielonym groszkiem i konfiturą borówkową

przepis na kaczke blog


Tym razem mam dla Was prawdziwą bombę kaloryczną :)
Nawet nie będę próbowała szacować ile to danie ma kalorii....Jedno jest pewne- na pewno jest pyszne <3
Więc warto od czasu do czasu się przełamać i spróbować czegoś.... innego :)

Cena : 9 zł / os 
Czas przygotowania: ok. 1 h. 

przepis na kaczke blog


Składniki :

- 2 duże uda z kaczki - 8,21 zł
- kostka masła ( oryginalnym confit używalibyśmy tłuszczu z kaczki, ale niestety takowego nie posiadałam , więc wyszło a'la confit :) - 4,99 zł
- przyprawy : sól, pieprz, rozmaryn, majeranek
- ziemniaki - ok. 400- 500 r. - 1,5 zł
- zielony groszek - ok 100 g. - 1,8 zł
- borówka cała w sosie Sanello - ok. 50g - 1,5 zł

Razem na 2 os= 18 zł 

Przygotowanie :

1. Uda z kaczki myjemy i dokladnie nacieramy przyprawami.
2. W głębokiej patelni rozgrzewamy kostkę masła.
3. Do rozgrzanego masła wkładamy udo z kaczki i na bardzo, bardzo, bardzo małym ogniu powoli dusimy ok. 25 min z każdej strony.
4. W międzyczasie kroimy ziemniaki i przyprawione solą wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na środkową półeczkę ( grzanie góra i dół)
5. Po ok. 20 minutach obracamy uda z kaczki , a wytopionym tłuszczem polewamy pieczone ziemniaki, które również obracamy.
6. Gotujemy mrożony zielony groszek w osolonej wodzie. ( 3 min)
7. Podgrzewamy borówkę na wolnym ogniu . ( 3 min)
8. Chwilkę przed końcem podnosimy temperaturę w piekarniku do 200 stopni.
9. Uda z kaczki odsączamy z tłuszczu i wykładamy na talerz.
10. Danie uzupełniamy pieczonymi połowkami ziemniaków, gotowanym groszkiem i ciepłą konfiturą borówkową.
i.....
podajemy :) 
Smacznego <3

przepis na kaczke blog