września 24, 2018 0

Przepisy kulinarne - Chłodnik czosnkowy z rzodkiewką i jajkiem

przepisy-kulinarne-chlodnik-czosnkowy-z-jajkiem-blog

Tym razem mam dla Was prawdziwą gratkę dla wszystkich fit- maniaków :)
W tej wypasionej wersji porcja zupy zawiera 190 kcal/os.
Z powodzeniem można ją jednak sprawnie "odchudzić" stwarzając pełnowartościowy, zdrowy posiłek o wartości zaledwie 100 kcal.  
Trzeba byłoby wówczas jednak zrezegnować z dwóch, dla mnie najsmaczniejszych dodatków( jajka i pestek prażonego słonecznika),
proponuję Wam więc spróbowanie najpierw wersji zaproponowanej poniżej :)

Składniki :

jogurt naturalny #activia - 300 g. - 111 kcal (55kcal/os)
- 2 ząbki czosnku - 14 kcal ( 7 kcal/os)
- garść rzodkiewek - 200 g. - 32 kcal ( 16 kcal/os) 

- 2 jajka - 160 kcal ( 80 kcal/os)
szczypiorek - 2 duże łyżki ( 2 kcal/os)
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika Bakalland ( 30 kcal/os)
- sól, świeżo mielony pieprz kolorowy 

Razem - 190 kcal/os

Przygotowanie:

1. Gotujemy na półtwardo 2 jajka ( ok. 4-5 minut ) 
2. Czosnek posypujemy solą i drobno siekamy.
3. Blendujemy pastę czosnkową z jogurtem naturalnym ok 3- 5 minut ( aż produkt się napowietrzy i powstanie lekka jak piórko pianka )
4. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika.
5. Kroimy rzodkiewki i szczypiorek.
6. Obieramy i kroimy jajka na połówki.
7.... i gotowe :)  


Przygotowany posiłek jest źródłem pełnowartościowego białka i wielu witamin
Mocny , czosnkowy aromat i całe mnóstwo chrupiących dodatków w aksamitnej zupie o konsystencji lekkiej jak piórko pianki <3

Mam nadzieję, że ją pokochacie ;)

Zapraszam też do zapoznania się z innymi fit hitami Kreatyvnej :



przepisy-kulinarne-chlodnik-czosnkowy-z-jajkiem-blog

Smacznego