lipca 04, 2018 0

Przepisy kulinarne - Szparagi z jajkiem sadzonym i młodymi ziemniakami



Nie wiem jak wy, ale ja po prostu uwielbiam szparagi :)
Nie dość, że świetnie smakują to jeszcze się od nich nie tyje :) 
Do tego posiadają całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Możemy je jeść gotowane, grillowane, smażone, pieczone, w panierce, z sosem holenderskim, na pizzy i z makaronem. 

To skarbnica zdrowia i pełnia smaku !

Właściwości szparagów:

- są doskonałym źródłem białka
- zawierają witaminy : C, K, B, A i mikroelementy : żelazo, potas, magnez, selen i fosfor
- są lekkostrawne 
- dzięki zawartości błonnika przyspieszają trawienie
- nie podnoszą ciśnienia krwi, dzięki niskiej zawartości sodu
- zwiększają krzepliwość krwi
- uważane są za naturalny afrodyzjak 

Mam nadzieję, że to przekona Was do ich jak najczęstszego spożywania :) 
A teraz nie przedłużając przejdźmy do dania , które chciałabym Wam dzisiaj zaprezentować. 
Jest to danie specyficzne, gdyż składa się tylko z 3 składników (poza podstawowymi ) i możemy je jeść tak naprawdę o każdej porze dnia. Na śniadanie, obiad, kolację czy podwieczorek . To danie sprawdzi się dla każdego i o każdej porze :) 

Składniki :
- szparagi zielone
- młode ziemniaki 
- jajka
- masło 
- sól 

Porada : Jak przygotować szparagi do gotowania?

 Aby przygotować szparagi do gotowania należy je bardzo dokładnie umyć ( w główkach szparagów często znajduje się całe mnóstwo piasku ) i złamać dokładnie w tym miejscu, w którym one same będą chciały się złamać. Aby to zrobić chwyć szparaga z dwóch stron i mocno wygnij. 

Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach z dodatekim soli
2. Jajko smażymy na maśle
3. Szparagi gotujemy (3 min) we wrzącej wodzie.
4. i... gotowe :) 

Maksymalnie szybki przepis. Mam nadzieję, że równie maksymalnie smacznie będzie Wam smakował :) 


A na deser poleca się :) 


Do usłyszenia wkrótce :)