czerwca 21, 2018 0

Przepisy kulinarne - Polędwiczka wieprzowa soute - Seler- Sałatka z rzodkiewką

Kolejny szybki i bardzo prosty w przygotowaniu przepis - tym razem z naszej rodzimej kuchni polskiej. Do sałatki użyłam cudownych, jędrnych, ekologicznych rzodkiewek prosto z mojego ogródka, które zasadził... mój mąż :)



Jestem z niego bardzo dumna! Nie spodziewałam się, że będzie miał takie rolnicze zapędy :) Specjalnie więc dla niego przygotowałam to smaczne, łagodne, lekkie  danie bez kurczaka, za którym on sam nie przepada :) Mojemu M. smakowało :) Ciekawa jestem, czy Wam rónież zasmakuje. Ja osobiście nie spodziewałam się, że to połączenie aż tak bardzo mi zasmakuje ! Koniecznie je wypróbujcie. Potrzebne składniki :

Polędwiczka:

- pół polędwiczki pokrojonej w plastry
- łyżka oleju, sól, pieprz, tymianek, czosnek

Mus selerowy :

- pół selera
- 1 ziemniak
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz biały

Sałatka:

- 1/4 sałaty lodowej
- pół papryki
- pęczek rzodkiewki
- sos: łyżka oleju, łyżka miodu, łyżka soku z cytryny, sól, tymianek 

Przygotowanie :

1. Seler i ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę.
2. Składniki podsmażamy chwilę na maśle.
3. Do garnka dolewamy tyle wody, aby zakryć składniki i gotujemy na małym ogniu (ok. 10- 12 minut).
4. W międzyczasie kroimy i doprawiamy polędwiczkę. 
5. Przygotowujemy sałatkę, paprykę i rzodkiewkę kroimy w paski i dodajemy do posiekanej sałaty lodowej. 
6. Rozgrzewamy patelnię pod polędwiczkę.
7. Odlewamy i odparowujemy warzywa, a następnie je blendujemy. 
8. Polędwiczkę smażymy na patelni po 3 minuty z każdej strony.
9. Do musu selerowego dodajemy śmietanę , chwilę podgrzewamy i ponownie całość blendujemy, na koniec doprawiając. 
10. Do sałatki dodajemy składniki sosu, dokładnie mieszamy i... gotowe :) 

Mus delikatnie rozcieramy charakterystyczną "łezką" na talerzu. Na wierzchu układamy polędwiczkę, a całość dopełniamy sałatką :) Smacznego !