maja 08, 2018 0

Przepisy kulinarne - ryż smażony z warzywami - krewetki w panierce orzechowej


W dzisiejszym wpisie po raz kolejny szybki w przygotowaniu, typowo letni przysmak jakim są krewetki.  Tym razem w wersji typowo "chińczykowej" , w odmianie 100% zdrowszej i (mam nadzieję) 200 % smaczniejszej :)
Zachęcam do spróbowania , tym bardziej, że do ich wykonania możemy wykorzystać to, co akurat mamy w lodówce, zamrażalniku czy spiżarni. Większość składników można dowolnie modyfikować i za każdym razem przygotowywać to danie inaczej :)


Potrzebne będą:
Ryż smażony:
- 2 saszetki ryżu ( najlepiej basmati, ale można zastąpić innym)
- pół cebuli i jedna papryczka chilli ( jeden ze składników można zastąpić świeżym czosnkiem ) 
- trzy kolory papryki
- pół marchewki
- kilka łyżek kukurydzy z puszki ( warzywa można zastąpić dowolnymi innymi odpowiednimi do smażenia np. porem, groszkiem, kalafiorem, cukinią )
- przyprawy ( kurkuma, curry, papryka słodka, czosnek, sól, pieprz ziołowy, ostra papryka )


1. Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. (10-20 minut)
2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chilli i cebulę.(1 min)

3. Do podsmażonych warzyw dodajemy ugotowany ryż i suto posypujemy wszystko dowolnymi przyprawami (szczególnie dużo dodajemy antynowotworowej kurkumy) ( 10- 15 min)
4. Następnie dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa i wszystko razem smażymy jeszcze kilka minut ( 5 minut)

5. i...gotowe :) Smacznego

Krewetki w panierce orzechowej:

- 8-12 sztuk krewetek
- sok z połówki cytryny (można zastąpić pomarańczą lub limonką)
- 1 jajko
- mąka
- łyżka mleka ( można zrezygnować )
- orzechy laskowe ( można zastąpić innymi orzechami , sezamem, wiórkami kokosowymi, ewentualnie bułką tartą)


1. Krewetki rozmrażamy, zdejmujemy pancerz i oczyszczamy , jeśli trzeba .
2. Następnie krewetki skropujemy sokiem z cytryny i na chwilkę zostawiamy.
3. Przygotowujemy panierkę :
- w misce łączymy 1 jajko, 2 łyżki mąki i łyżkę mleka
- orzechy laskowe blendujemy razem z przyprawami
4. Krewetki dokładnie oszuszamy na papierowym ręczniku ( to ważny krok, w przeciwnym razie panierka może się nie trzymać ) i delikatnie posypujemy mąką.

5. Krewetki zanurzamy najpierw w masie jajecznej , a następnie obtaczamy je w zblendowanych orzechach .
6. Smażymy na niedużej patelni z niewielką ilością oleju , po 1,5 min z każdej strony.
7. i... gotowe :) Smacznego :)