maja 25, 2018 3

Przepisy kulinarne- krem z kalafiora - paprykowy kurczak - prażony słonecznik - szczypiorek

Szybki krem z kalafiora 

Tym razem coś, co naprawdę bardzo rzadko gości w mojej kuchni. Zupa krem kojarzy mi się z kompletnym brakiem smaku i obecnością groszku ptysiowego, którego wprost nienawidzę :) Postanowiłam jednak odczarować to złe wspomnienie o zupie z czasów szkolnych i przygotować krem na swój sposób, z kilkoma chrupiącymi dodatkami i oczywiście bez żadnych ptysi ;) Mam nadzieję, że Wam się spodoba i jak najszybciej wypróbujecie go we własnej kuchni :) 
Dajcie koniecznie znać czy smakowało :* 



Składniki :

- 1 cały kalafior
- łyżka masła
- 1 cebula 
- bulion warzywny - 500 ml
- śmietanka 30 % - 100 ml
- kurczak
- przyprawy ( papryka słodka, wędzona i chilli, sól) 
- pestki słonecznika
- szczypiorek 

1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na roztopionym w garnku maśle
2. Dodajemy podzielonego na różyczki kalafiora i chwilę smażymy.
3. Podlewamy całość bulionem i gotujemy ok. 10 - 15 min wraz z przyprawami.
4. W międzyczasie kroimy pierś z kurczaka w cienkie paski i doprawiamy. 
5. Na patelni prażymy pestki słonecznika z solą morską ( ok. 2 min) 
6. Następnie na tej samej patelni podsmażamy kurczaka (ok 2 min) 
7. Do kalafiora dodajemy śmietankę i całość blendujemy, doprawiamy do smaku. 
8. Zupę nalewamy do miseczek, na wierzch nakładamy kurczaka , posypujemy pestkami słonecznika i świeżym szczypiorkiem. 

Smacznego :)