kwietnia 17, 2018 0

Porady kulinarne - Top 5 - Najlepsze dipy do sałatek

top 5 najlepsze nietypowe sosy do sałatek


Nie wiem jak wy, ale ja latem po prostu uwielbiam zajadać się sałatkami - chrupiące, orzeźwiające, świeże i surowe jedzenie podczas upałów smakuje mi dużo lepiej niż zimą. Ile jednak razy można jeść nawet najlepszą i najbardziej wyszukaną sałatkę z sosem vinegrette?
Domyślam się , że każdy , nawet najbardziej proporcjonalny sos vinegrette w końcu znudzić się musi, a poniżej znajdziecie na to doskonałe rozwiązanie. Top 5 moich ulubionych sosów, które zawsze wychodzą jako alternatywę do tradycyjnej sałatki :)

1. Sos na bazie francuskiej musztardy i grejfruta:
- 2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
- sok z 1/4 grejpfruta
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- tymianek
(wszystkie składniki mieszamy dokładnie w naczyniu, aż do ich całkowitego połączenia się)

Mocno orzeżwiający sos z chrupiącą gorczycą sprawdzi się idealnie w sałatkach z dodatkiem świeżych owoców ( szczególnie gruszki, jabłka , winogron) i pleśniowych serów ( camembert, lazur).

2. Sos pesto na bazie bazylii i parmezanu :
- świeża bazylia
- oliwa z oliwek
- czosnek
- sól, pieprz
- drobno starty parmezan
(wszystkie składniki dokładnie blendujemy , aż do uzyskania odpowiedniej , średnio gęstej konsystencji. Aby zagęścić sos dodajemy więcej parmezanu, natomiast , aby go rozrzedzić dodajemy więcej oliwy)

Ziołowy sos o pięknym wyrazistym kolorze sprawdzi się przede wszystkich w sałatkach z włoskimi dodatkami - mozzarellą, suszonymi i świeżymi pomidorami, a także rukolą.

3. Sos na bazie tłuczonego pieprzu i octu winnego :
- tłuczony ( nie mielony!) pieprz czarny
- 2 łyżki octu winnego białego
- 3 łyzki oliwy z oliwek
- 3 łyżki jasnego miodu
- sól
- sok z połówki cytryny
(wszystkie składniki mieszamy dokładnie w naczyniu, aż do ich całkowitego połączenia się)

Intensywny sos pieprzowy - słodki, słony i kwaśny zarazem - to ideał do letnich sałatek . Szczególnie pasuje do rzodkiewki , rzepy , papryki , cebuli - generalnie do wszystkiego co mocno chrupie ;)

4. Sos na bazie chilli i brzoskwini :
- jedna brzoskwinia z puszki 
- jedna papryczka chilli
- kilka listków świeżej mięty 
( brzoskwinię kroimy na małą kostkę i podgrzewamy na patelni , redukując wyciekający z niej sok. Następnie blendujemy całość z papryczką chilli i ponownie redukujemy w garnuszku sos aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec posypujemy drobno posiekanymi listkami świeżej mięty)

Słodko - ostry sos owocowy pasuje szczególnie do ryb , sałatek z dorszem, łososiem i krewetkami. 

5.  Sos na bazie konfitury żurawinowej :
- trzy łyżki żurawiny 
- 2 łyżki cukru 
- łyżka oliwy z oliwek 
- pieprz
(żurawinę lekko podgrzewamy , karmelizując cukrem , następnie łączymy z oliwą i dodajemy świeżo zmielony pieprz)

Bardzo słodki i gęsty sos sprawdzi się doskonale w sałatkach z dodatkiem pieczonego sera ( koziego, camembert), a także z dodatkiem czerwonego mięsa ( kaczką, wołowiną) .