kwietnia 20, 2018 0

Przepisy kulinarne - krewetki w panierce -cukier - chilli - salsa warzywna



Krewetki w chrupiącej ostro- słodkiej panierce i aromatyczna miodowo - rozmarynowa salsa :

Krewetki:
- 8-12 krewetek 
- 1 jajko 
- łyżka cukru
- łyżka mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- łyżeczka chilli

Salsa warzywna:
- papryka ( najlepiej 3 kolory )
- cebula
- cukinia
- miód
- rozmaryn
Warto dodać :
- sok z cytryny
- świeży szczypiorek


1. Krewetki oczyszczamy i panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku, na koniec w bułce tartej wraz z cukrem i chilli w proszku.
2. W międzyczasie przygotowujemy salsę - wszystkie warzywa kroimy na drobną kostkę i dodajemy łyżkę miodu i pół małej łyżeczki rozmarynu.
3. Krewetki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oleju , z każdej strony po 2-3 minuty.
4. Salsę podgrzewamy w garnuszku aż do całkowitego rozpuszczenia się miodu ( ok. 2-3 minuty) 
I podajemy..... 

Smacznego :) 

P.S. Dla fanów koziego sera - w tej samej panierce możemy obtoczyć kozi ser i w ten sam sposób usmażyć go na patelni - do smażenia najlepiej nadaje się ser twardy , lub taki ze skórką po boku.