kwietnia 20, 2018 0

Przepisy kulinarne- Babka ziemniaczana

Przepis rodzinny na kartoflaka - duża blaszka - czas przygotowania 90 minut (WARTO)

3 kg ziemniaków
1,2kg boczku tłustego wędzonego
3 duże cebule
6 łyżek mąki szymanowskiej
1 całe jajko
sól,pieprz
Ziemniaki trzeba zetrzeć na najdrobniejszej tarce. Nie polecam korzystania z robota, który trze, smak będzie zupełnie inny, jak te 3kg ziemniaków zetrzemy sami:)
Pokrojony w kostkę boczek należy stopić na patelni i dodać do niego drobno pokrojoną cebulę.
Cebulę dusić ,zeszklić.
Następnie do ziemniaków w kolejności dodajemy mąkę, jajko i ostudzony boczek,wszystko dobrze mieszamy solimy (nie za dużo, sam boczek jest słony) i pieprzymy, jeszcze raz mieszamy.
Najlepiej spróbować,czy mieszanka jest odpowiednio doprawiona, dotykamy jej językiem i wypluwamy - to surowe ziemniaki  tego się nie je 
Blaszkę smarujemy tłuszczem z boczku. Przelewamy do niej ziemniaki i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 150 stopni, po 40 minutach trzeba patrzeć czy ziemniaki się ścięły, potem należy zwiększyć temperaturę do 180 stopni i dalej piec aż się zarumieni a skórka zrobi się chrupiąca.
MNIAM
Za dużo pracy? Wystarczy podzielić liczbę składników na dwa i mamy wersję dla małej blaszki, jak na zdjęciu.
Smacznego